2011. február 20., vasárnap

7.hét február 11- 20.

Kendo csütörtök:
Kezdő

A Kokushikan egyetemi delegáció látogatásának első napja nálunk. Ota mester (8.dan) mellett idén Kubo (5.dan) segédtanár és két diáklány vett részt az edzésen. A kezdő edzésre még csak a japán lányok érkeztek meg, akik a suburi, kirikaeshi és uchikomi gyakorlás előtt egymással bemutatták az adott gyakorlatokat, majd beálltak motodachinak. Az edzés vége felé a mesterek is megérkeztek, akik heves fotózásba kezdtek.


Páncélos
Az edzés elején Ota mester köszöntő szavai után bemelegítettünk, Kubo sensei pedig félre tette kicsit a fényképezőgépét. Kirikaeshi és uchikomi gyakorlás után jigeiko következett, Ota mesterhez a legalább 2. danos vagy fölöttiek mehettek. Illetve a 2-3.danosok beálltak motodachinak.
Az edzés végén Ota mester arról beszélt, hogy örömmel látja, milyen nagy erőbedobással, lelkesedéssel edzenek a magyarok, ugyanakkor néhány hibára, hiányosságra is felhívta a figyelmet. Az egyik hiányosság a te-no-uchi terén jelentkezik, ez főként kirikaeshi gyakorlásnál érződik, a másik dolog, hogy figyelni kell a helyes, egyenes testtartásra. Pl. kote vágásnál helytelen csak előrehajolva, a hátat begörbítve "odapiszkálni" az ellenfélhez, ekkor is egész testtel, a hátat egyenesen tartva kell előrelépni és vágni. Azt mondta, ha ezt szem előtt tartva gyakorolunk, az előrehaladásunk folyamatos lehet.
Ezután Kubo sensei ismét heves fotózásba kezdett, Abe mester pedig felhívta a 2-3. danosok, tehát a motodachik figyelmét arra, hogy a teremben 10 pár számára van hely és erre oda kell figyelni. Ha 10 pár vív, akkor 11.-nek ne menjen fel senki, hanem álljon be valahová, mert veszélyes lehet, ha túl sokan vívnak egyszerre. (Dodzsem-effektus)

Hétfőre, már a kezdő edzésre a delegáció további 10 fiú diák tagja is várható.
(írta: Vachter Á.)

Nincsenek megjegyzések: