2011. január 18., kedd

3. hét január 17-24.

Kendo hétfő:
Kezdő
Lábmunka, majd alaptechnika gyakorlások. (men, kote, do, men-men, men-do, kote-men, kote-men-do). Ezek után páncélos motodachikkal men fumikomi gyakorlás. Ezen az edzésen nagy hangsúly lett fektetve a shinai fogására. balkéz kisujj fog főleg a többi ujj laza. A jobb kéz minél közelebb legyen a tsubához és minél lazább legyen a fogás, csak a vágás pillanatában fogjunk rá. Az edzés végén erősítés volt.
(írta: Pálinkó T.)
Páncélos
Bemelegítés után choyaka suburi, majd kaeshi-do, suriage-men gyakorlás következett men nélkül. Azonban ma elkezdtünk foglalkozni a katsugi technikával is (katsugi-men/kote/do) először sisak nélkül, később sisakkal a men uchikomi gyakorlást követően. Végül jigeiko-uchikomigeiko következett a motodachikkal, majd a haladóbbaknak ismét jigeiko, az edzés zárása végül 50-es kirikaeshi volt.

Az edzés fő gondolata az volt, hogy bár igen fontos minél többféle technika ismerete, mégis legalább egy év szükséges ahhoz, hogy valaki egy (esetleg) két technikát jól elsajátítson, ha folyamatosan foglalkozik velük. Emellett célszerű magunknak feljegyezni a kiválasztott technika fontos részleteit a pontos és helyes gyakorlás érdekében. Ha mindössze az adott edzésen éppen kapott utasításokat próbáljuk végrehajtani, az edzés hatékonysága jóval alacsonyabb, mintha valamelyest tudatosan készülünk arra, hogy mire kell odafigyelnünk, akár egy technika gyakorlása során, akár jigeiko közben.
(Megjegyzés: a fenti aloldalakon olvasható általános tanácsokat is érdemes néha átolvasni, néhányat kiemelni és arra az aktuális edzésen fokozottan koncentrálni.)

A katsugi technikáról olvashatók leírások itt és itt is. Annyit tennék még hozzá, hogy egyrészt olyan ellenfél ellen célszerű alkalmazni, aki nyomásra hátralép, illetve lényeges pont a katsugi-mennél, hogy lassú belépés után, hirtelen, széles-íves mozgással vonjuk a vállunkhoz a kardot, katsugi-koténél a bal kezünket gyorsan, laza csuklóval emeljük fel, miközben a kensen a vállunk felett hátrafelé egészen a vízszintesig megy hátra, majd ugyanezzel a lendülettel hozzuk is vissza. Fumikomi nem szükséges, okuriashival is lehet.
Katsugi-donál fontos az erőteljes belépés, mind balra, mind jobbra lehet vágni, de lényeges, hogy a vágás erős legyen.
(írta: Vachter Á. )


Kendo csütörtök:
Kezdő
Az edzés elején lábmunka rengeteg egész termen át tartó fumikomival, majd száz choyaka következett, hogy ellazuljon a test felső része. ezek után alaptechnikákat gyakoroltunk. a szeptemberi kezdők men kote do, majd men kirikaeshit. a két teljesen kezdő a reihoval és a chudan no kamaeval ismerkedtek meg. A hakamások először men-men, men-do, kote-men, kote-men-do technikákat gyakoroltak, ezek után men fumikomi következett, amiben két páncélos motodachi is segítségünkre volt.
(írta: Pálinkó T.)

Páncélos
Az edzést kirikaeshi ,majd kaeshi, gyaku, nuki és suriage technika gyakorlással kezdtük, kis lépéssel, valamint fumikomival is. Az időzítésre, és a megfelelő távolságra kell külön figyelmet fordítani, akár még picit hátrafelé is mozoghatunk, hogy a távolság megfelelő legyen. Kaeshi-gyaku do esetén például védés közben belépünk jobb lábbal, majd bal oldalra vagy hátra kilépéskor vágjuk a dot. Fontos, hogy a technikák alatt végig súlypontban maradjon a kéz, és ne csavarodjon a test. Mentsuke után szintén technika gyakorlás volt, menuchi és kote-men gyakorlást követően mozgásban történő kaeshi, nuki és hiki technikák voltak. Végül rövid, 2perces jigeikok következtek, kezdők és haladók számára egyaránt.
(írta:Vincze S.)

4 megjegyzés:

Theo Vilmos írta...

Nem lehetne megkérni a Balázst, hogy vizsgái után, rajzaival színesítse a beszámolókat? A mohácsi képek nagyon jók lettek!

Vincze Sándor írta...

Megkérni meglehet, majd meglátjuk mit válaszol:).

Névtelen írta...

Mármint milyen beszámolókat illusztráljak? Balázs

Theo Vilmos írta...

A Mohácsi edzőtábor technikáit nagyon szépen és részletesen lerajzoltad szerintem, hasonló jellegű rajzokat 1-1 technikához amit veszünk csinálhatnál ha időd és kedved engedi.