2011. január 25., kedd

4.hét január 25-30.

Kendo hétfő:
Kezdő
az elején bemelegítés majd lábmunka, ahol Abe mester a shinai fogásról beszélt és arról hogy nem fontos teljesen leengedni a hátunk mögé a kardot. Azt is mondta, hogy mivel mindenkinek más testi adottságai vannak (kar hosszúság, csuklók lazasága) így mindenkinek máshol lesz az a határ ahol a kisujj meglazítása nélkül már nem lehet lejjebb engedni. A sok gyakorlat közül ahol minden meg van határozva talán ez lehet a kezdők számára az első lépés saját stílusuk kialakítása felé, hiszem mindenkinek máshol van az a határ ahonnan kényelmesen mégis feszesen vághat. aztán következtek az alaptechnika gyakorlások. Az edzés vége felé bogu-s motodachi-k segítettek a men kirikaeshi, do kirikaeshi, majd a men fumikomi elmélyítésében. az edzés a szokásos erősítés zárta le.
(írta: Pálinkó T.)
Páncélos
Az edzés elején Abe mester arról beszélt, hogy próbáljuk természetes módon, testünknek megfelelően vágásra emelni a kardot. Nem az az elsődleges, hogy a kensen meddig emelkedik, vagy hátul vízszintes alá esik-e (hiszen pl. kotét viselve úgy sem lehet ugyanaddig emelni) hanem az hogy a kisujj-gyűrűsujj ne legyen laza a shinai felemelésekor sem. Ugyanakkor persze célszerű a szükségesnél nem jobban felemelni, vagy hátraengedni a kardot. A szükséges nagyjából szemmagasság felett van, tehát a bal kéz alatt kinézve jól lehet látni az ellenfelet.

Bemelegítés után egyedüli és páros suburi- és technikagyakorlás következett, majd 30-as men-kirikaesi, majd 20-as do kirikaeshi, men-kotemen uchikomi motodachival és motodachik egymással.
Kote-men vágásnál lényeges, hogy bőven to-maból induljon a shitachi, belépéssel érjen issoku-itto-no-maba, a motodachik pedig igyekezzenek a helyes távolsággal segíteni a shitachi gyakorlását.
Ezután mawarigeiko következett, zárásképpen pedig normál kirikaeshi.

Edzés után Abe mester arról beszélt, hogy a hazai kendósok létszáma csökkent a tavalyi évhez képest, pl. a szomszéd klub esetében a felére. Az MJKK létszáma szerencsére stabil, de sok nehézség van azzal, hogy sokan késve fizetnek, nem küldik el a sportorvosi dátumaikat, megnehezítve az adminisztrációt végzők dolgát. Kérte, hogy figyeljünk oda erre is, segítsük egymást.
(írta: Vachter Á.)

Kendo szerda (haladó páncélos):
Az edzés elején sok men és kote-men uchikomi gyakorlás volt, majd a végéig jigeiko.
  • A végén Abe mester két dologról beszélt. Az egyik az, hogy alapesetben a saját shinaink a jobb oldalon legyen issoku-itto-no-maban, ha a vágás is így történik, akkor sikertelenség esetén onnét lehetőség van további támadásra, de ha a kardok bal oldalon van az ellenféléhez képest, akkor az összevágás után megakadnak. Természetesen ha tudatosan, direkt vág valaki balról (pl. vmilyen technika miatt), azt lehet, de általános gyakorlásnál jobb oldalon legyenek a shinaik.
  • A másik dolog, hogy ha van valami olyan technikánk, amit szeretünk alkalmazni, azt kezeljük úgy, mint egy jokert a kártyában, tehát ne a vívás elején játsszuk ki, hanem tartsuk a végére. Ez mind versenyvívásra, mind jigeikora igaz.
  • Ha kezdőbbel vívunk, akkor lehetőleg ne használjunk olyan technikát, amit könnyen végre tudunk hajtani, hanem gyakoroljunk számunkra nehezebbet.

(írta:Vachter Á.)

Kendo csütörtök:
Kezdő

Páncélos hóvégi rendhagyó edzés

(írta: xyz)

Továbbra is várjuk a jelentkezőket mind a kezdő, mind a páncélos edzés dokumentálására. Jelenleg összesen hárman vagyunk és ez a létszám nem tudja jól biztosítani, hogy minden edzés rögzítve legyen!

Nincsenek megjegyzések: