2012. október 17., szerda

Iaido

Kedd, október 9

Különleges edzés volt a mai, egy érdekes és nagyobb lélegzetvételű téma került szóba. Mind iaidoban, mind kendoban, sőt még mindennapi életünben is pozitívan befoylásolhat az a szemléletmód, ami szóba került az edzés során.
A szokásos bemelegítés után meglepő módon rögtön enbu következett. Két válogatott tag és Hunor sensei mutatta be mind a 12 zenken katat, a "közönség" feladata pedig az volt, hogy próbáljunk minél több különbséget, egyediséget észrevenni azonos katakban. A gyakorlat célja az, hogy  úgymond "elültessen valamit a fejekben"; mi mindent lehet felfedezni azonos formagyakorlatokban. Ha ezt a megfigyelési, felismerési készséget aktiváljuk magunkban, úgy érdekesebbé, gazdagabbá tehetjük mind a saját iaiunkat, mind pedig azokat a pillanatokat, amikor mi figyelhetünk meg más gyakorlókat. Így tud izgalmassá válni ugyanaz a gyakorlat végtelen ismétlés után;).

Kifejezetten érdekesnek ígérkezett a feladat, hiszen 2.dan, 4.dan, és 6.dan fokozat mellett azonos katakat láthattunk, mégis nagyon más volt mindhárom enbu.

A bemutatók után mindenki elmondhatta észrevételeit; milyen különbségeket vagy éppen hasonlóságokat fedezett fel a katak során. Meglepő módon sok apró dolgot lehetett észrevenni; eltérő tempó, élesség, nyomás, hangulat, test tartás mind-mind előfordulhat. További érdekes dolog, hogy ki mit vesz észre a szintjéhez képest, miben tud különbséget tenni, és mire is figyel amikor egy bemutatót néz.

Az első sorozat után, immár a nézők benyomásaival gazdagodva ismét megtekinthettük mind a 12 zenken katat, és érdekes módon mindenkinél megfigyelhető volt változás az első sorozathoz képest.

Ezután közös gyakorlás következett, először koryu mae, és tsukikage katak után mind a 12 zenken kata következett kétszer, az egyes katak között egy-egy ippon me mae-jal.

Nincsenek megjegyzések: