2011. január 11., kedd

2. hét január 10-16.

Kendo hétfő:

Kezdő
Az elején lábmunka, majd alaptechinka gyakorlások. Utána három részre osztódtunk, a szeptemberi kezdők főleg a men kirikaeshi részeit gyakorolták egy helyben, a teljesen kezdők ( két fő) járni tanult. A haladóbbak fumikomi-s men-t majd kote-men-t vágtak, itt a lényeg a távolság bemérése volt, hogy a koté-nál sokkal kisebbet kell lépni mint a men-nél és hogy érezzük a kettő közötti különbséget. Utána men és do kirikaeshi következett.
(írta: Pálinkó T.)
 
Páncélos
Az edzés elején gyaku, nuki, kaeshi és suriage technika gyakorlás volt, lépés nélkül és lépéssel is. Mentsuke után (az edzésen résztvevők nagy száma miatt) motodachikkal menuchi gyakorlás volt, kote-men gyakorlás növekvő ismétlésszámmal, majd ezt követően uchikomi. Ezután haladóknak 2 perces jigeiko, kezdőknek uchikomi, végül 5 perces jigeiko következett. A kezdők külön uchikomiztak. Végül zárásnak sayu-men gyakorlás volt. Az edzés egyik fontos gondolata volt, hogy folyamatosan támadjunk, ne pihenjünk (kotai alatt se), rövid idő alatt is minél több támadást végezzünk.
(írta: Vincze S.)

Kendo csütörtök:

Kezdő
A bemelegítés után lábmunka következett, ahol elég nagy hangsúly lett fektetve a sok rövid de feszes okuri ashi-ra. Ezek után ketté vált a csoport, a szeptemberi kezdők az alapvágásokkal foglalkoztak (men, kote, do) majd tovább gyakorolták a kirikaeshi-t. Az egy teljesen kezdő, a shinai fogását és a jogeburi-t gyakorolta. A hakamások az alaptechnikák után (men-men, men-do, kote-men, kote-men-do). Ezek után sayu-men vágások, majd men és do kirikaeshi következett az edzés maradék részében három-három fumikomi-s menuchi-t kellett egymásnak vágnunk.

(írta: Pálinkó T.)
Páncélos
Mintegy 20-an voltunk, bemelegítés után a szombaton vizsgázókkal Abe mester külön foglalkozott, mialatt a többiek men-nuki-do, men-kaeshi-do és men-gyakukaeshi-do, suriage-men alaptechnikával folytatták a bemelegítést. Mentsuke után men vágás (5x) gyakorlás, majd men-kotemen (2x)-men, men-do (2x)-men, men-hikimen(2x)-men stb. uchikomi gyakorlás következett, ahol törekedni kellett, hogy hosszú kiai után induljunk, majd folyamatosan, egy levegővel végezzük. Ezt követően technikát gyakoroltunk, különösen kote-suriage-men-t felváltva. Lényeges, hogy a shinai jobb oldalával végezzük a hárítást, a haladóbb suriage-men vágásnál nem szükséges előre lépés, egy helyben is lehet végezni, illetve magas ellenfél esetén hátra vagy hátra-előre lépéssel a  távolságtól függően. Fontos a suriage technika előtt levinni a shinai-t az ellenfél kardja alá. Ezután jigeiko következett.
(írta: Vachter Á.)

5 megjegyzés:

Theo Vilmos írta...

Én még fontosnak tartom azt is, főképp kezdő páncélosok között, hogy az edzés vége fele, mikor már mindenki fáradt és kapjuk az újabbnál újabb feladatokat akkor motodachi-ként mutassunk erőt a másiknak és biztassuk hogy meg tudja csinálni.
Erre Abe mester már többször felhívta a figyelmünket.

Vincze Sándor írta...

Igen, ez tényleg fontos dolog! A figyelem felhívásának a módja, ami bonyolultabb kérdés szerintem, mert ha csak üvöltenek az emberrel az nem mindig működik:).

Theo Vilmos írta...

A figyelem a motodachi és a stachi között folyamatosan meg kell legyen, különben rossz a gyakorlás.

Vincze Sándor írta...

Így igaz.

suhajd.aZ írta...

ez a stachi írásmód kissé bajos. a magyar s az angolszász/latin ch mellett nehezen értelmezhető. az i-t ugyan elnyelik vagy alig ejtik ki, azért ki kell írni: shitachi. de ez inkább a katáknál használatos kifejezés, uchitachi-shitachi. a gyakorlatokban alkalmasabb a motodachi mellé a kakarite (óta mester is ezt használta.), ami támadót jelent.
a katákban a tanár a támadó, és a tanuló véd, kitér, visszatámad. tehát az uchitachi-shitachi nem felel meg a motodachi-kakarite beosztásnak.