2012. június 23., szombat

Iaido

Június 22, Péntek

Az edzésen összesen 4 fő vett részt, párhuzamosan válogatott edzés is zajlott egy másik dojoban.

Bemelegítés és a szokásos furigata, kirioroshi, suwariwaza gyakorlatok után 10 tachigeiko következett, kifejezetten lassan, forma szerint.

Ezután végigmentünk a 12 zenken katan egyéni tempóban, majd pedig olyan formában, hogy először a létező leglassabb még folyamatos módon, majd saját tempóban gyakoroltuk mind a tizenkettőt. Fontos hogy a feszültséget, nyomást, koncentrációt végig tartsuk fent, hogy reálissá válljon a kata.

A 12 kataból mindenkinek kikellett választani 5öt, amelyik szerintünk a legproblémásabb bármilyen szempontból a többi közül, majd kis egyéni gyakorlás után csoportosan enbu szerűen kellett gyakorolni csak az 5 kiválasztott katankat. A gyakorlat lényege az volt, hogy azokra az apró hibákra, javítani való dolgokra fókuszáljunk, amelyek szerintünk problémásak, nem pedig amit egy külső szemlélő mondana.

Megtudtuk hogy a legfrissebb iai verseny értékelési szempontok között különösen fontos, hogy kata során a tekintetünkön látszódjon hogy észleltük az ellenfelet, ne csak az irányába nézzünk. Fordulások alatt katak során a test egyszerre mozogjon, tehát a lépés-vágás tökéletesen egyszerre történjen, vagy nem értékelhető, és a klasszikus "testből vágjunk ne karból vagy felsőtestből" elem:).

Később 3 katara csökkent a halmaz, majd miután azokat is külön gyakoroltuk, a legproblémásabbat kellett kiválasztani, és azzal külön foglalkozni, majd végül enbu szerűen bemutatni.

Végül jigeiko következett, Iván sensei pedig segített ha kérdés volt.

Nagyon érdekes edzés volt, mert az ilyen fókuszált egyéni gyakorlások alatt olyan apróságokra is rátudunk találni, amik a szokásos edzésformában nem lehetséges.

Nincsenek megjegyzések: